Günümüzde teknolojik alandaki pek çok gelişme ticari hayata önemli katkılar sağlamaktadır. Bu önemli katkılardan biri de hiç şüphesiz ticari muhasebe programı olmaktadır. Ticari muhasebe konusunda pek çok kişinin kafasında çeşitli soru işaretleri oluşturmaktadır. Bu sorulardan en önemlisi ve en fazla merak uyandıranı ise Ticari muhasebe programı nedir sorusu olmaktadır. Ticari muhasebe programı, bir kuruluşun muhasebe süreçlerinin takibi için kullanılan programlardan biridir. Ticari muhasebe programının oldukça geniş bir kullanım alanın varlığı söz konusudur.
Günümüzde ister küçük olsun ister büyük farklı ölçekteki işletmelerde zamandan tasarruf önemlidir. Bun anlamda ticari muhasebe programı kullanımı büyük önem taşımaktadır. Ticari muhasebe kullanımı sadece zamandan tasarruf edilmesinde etkin rol oynamaz. Aynı zamanda çeşitli süreçlerin takibinde olası hataların önlenmesinde de etkin rol üstlenir. Ticari muhasebe programı sayesinde her türlü muhasebe işlemleri sorunsuz ve hatasız olarak yapılabilir olur. Bu bakımdan özellikle de günümüzde kullanımı son derece önemli olan yazılımlar arasında yerini almaktadır.
Ticari Muhasebe Programı Ne İşe Yarar?
Günümüzde çok çeşitli işletmeler tarafından kullanılan ticaret muhasebe programlarıyla alakalı pek çok soru sorulmaktadır. Bu kapsamda en fazla sorulan sorulardan bir diğeri de ticari muhasebe programı ne işe yarar sorusudur. Ticari muhasebe programı kullanıldığı işletmelerde çok çeşitli amaçlar için kullanım olanağı sağlamaktadır.
Toptancıdan perakendeciye, mağazadan hizmet satan firmalara, satış yapan her türlü kuruluşun satış takibinin yapılmasında kullanılır. Ayrıca ticari muhasebe programı ile yapılabilecek çok çeşitli uygulamaların varlığı söz konusudur. Bunlar:
– Birbirinden farklı çok çeşitli kuruluşlarda satış sözleşmelerinin oluşturulması,
– Satış sözleşmelerinin takibinin gerçekleştirilmesi,
– Günümüzde önem arz eden e-fatura düzenlenmesi ve takibinin gerçekleştirilmesi,
– Stok yönetimi,
– Alım – satım işlemlerinin takibi,
– İrsaliye takibi,
– Cari hesap takibi,
– Borç ve alacak bakiyelerinin vade ve günlerinin takibi,
– Kurumun gelir ve gider takibinin yapılması,
– Bankacılık işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi gibi çok çeşitli konularda ticari yazılımlara gereksinim söz konusudur.
Ticari muhasebe programı ile yapılabilecek pek çok işlemin varlığı söz konusudur. Bunların başında ise e-fatura oluşturmak ve takibinin yapılması gelmektedir. Özellikle internet ortamında faaliyet göstermekte olan işletmeler için bu oldukça önemli bir konudur. E-fatura konusunun daha iyi anlaşılması için öncelikle E-fatura nedir sorusunun yanıtlanmasında fayda olacaktır.
Günümüzde öne çıkan e-fatura, kağıda basılmayan ve tüm işlemlerin dijital ortamda yapılmış olduğu elektronik belgedir. Bu bakımdan e-faturalar yalnızca dijital ortamda oluşturulup gönderilirler. E-Fatura’nın kağıt faturadan tek farkı, dijital ortam üzerinden alınması ve gönderilmesi olmaktadır. İşletmelerin e-fatura düzenlemeleri ve gönderimlerinin gerçekleştirilmesi noktasında en büyük yardımcısı ticari muhasebe programı olmaktadır.
Ticari muhasebe programının en fazla işe yaradığı konulardan bir diğeri de cari hesap takibi olarak karşımıza çıkmaktadır. Böylelikle işletmenizin/işletmelerinizin cari hesaplarını hatasız bir şekilde takip edebilirsiniz. Böylece borçlarınızı zamanında ödeyebilir ve alacaklarınızı hatasız bir şekilde temin edebilirsiniz. Bu anlamda ticari muhasebe programı her türlü işletmeye önemli kolaylıklar ve zamandan tasarruf olanağı sağlamaktadır.
Ticari muhasebe programlarının en fazla işe yaradığı hususlardan biri de personelin cari işlemlerinin takibi olmaktadır. Ticari muhasebe programında personelle alakalı cari işlemleri hızlı ve hatasız şekilde yapılabilir olmaktadır. Bunun için personel cari işlemleri modülü kullanılarak işlemlerin yapılması mümkün olmaktadır. Bu modül sayesinde işletmenizde çalışan personelin avansını, maaşını ve primlerini kolaylıkla takip edebilirsiniz. Aynı zamanda personelinizin kartına prim sistemini tanımlayabilirsiniz. Böylelikle prim tahakkuk işlemini her ay otomatik olarak yapabilirsiniz.
Ticari muhasebe programları önemli bir işe yaradığı diğer bir unsur ise alım-satım işlemlerinin takibi olmaktadır. Ayrıca fatura takibi gibi işleri de çok kolay bir şekilde yürütmenize olanak tanır. Ticari muhasebe programları ile pek çok bankacılık işlemlerinde ciddi bir kolaylık sağlanması da mümkün olmaktadır. Bu bakımdan geleceğe bir adım önde ilerlemek isteyen her işletmenin olmazsa olmazı ticari muhasebe programlarıdır.
Rota ERP Ticari Yazılım İle Neler Yapabiliriz?
Rota ERP ticari programları yüksek kalitede kullanım sunmakta ve işletmelerin gereksinimlerine çözüm üretmektedir. Rota ERP Ticari yazılım konusunun daha iyi anlaşılabilir olması için ERP kavramının anlaşılması faydalı olacaktır. ERP, İngilizce’deki Enterprise Resource Planning kelimelerinin kısaltılmış hali olarak bilinmektedir. ERP, Türkçe’de yaygın olarak Kaynak Planlama olarak kullanılmaktadır.
Kurumsal nitelik barındıran kaynak planlaması için gereken fonksiyonları bir araya getiren bilgi sistemleridir. Bu anlamda ERP yazılımları, veri odaklı çalışan bir yapıya barındırmaktadır. Rota yazılım tarafından geliştirilen Rota ERP Ticari yazılımları kullanılarak pek çok uygulama hayata geçirilebilir.
Bunun en önemli nedeni ise günümüz kuruluş ihtiyaçlarına yönelik çözüm üretebilir kalitede olmaktır. Rota ERP ticari yazılım ürünleri, çeşitli ölçekteki kuruluşlara önemli kullanım avantajları sağlamaktadır. Bu avantajların başında ise çok yönlü olanaklar sağlıyor olması gelmektedir.
Alanında öncü Rota ERP yazılımları ile yapılabilecek pek çok vardır. Bunları şu şekilde listelemek mümkündür:
– Günümüzde büyük önem taşıyan ERP yazılımları ile firmaların muhasebe verileri toplanır,
– İnsan kaynakları, pazarlama ve satış gibi bütün departmanlarına ait kaynaklardan elde ettiği verileri toplar.
– Her açıdan kusursuz olan Rota ERP yazılımları topladığı tüm verileri işler ve dönüştürür. Bu sayede farklı faaliyetlerinde kullanılması doğrultusunda anlamlı bilgilere dönüştürür. Bu kapsamda Rota ERP yazılımı, işletmelerin kaynaklarını en verimli yoldan kullanılabilmesini mümkün kılan bir rehberdir.
Tüm bunların yanı sıra Rota ERP yazılım ile yapılabilecek diğer işler şunlar olmaktadır:
– Detaylı Proje Planlaması,
– Hızlı ve Kolay Müşteri İletişiminin Gerçekleştirilmesi,
– Hata Oranını En Düşük Seviyelere Çekmek,
– Olası Risk Yönetiminin Yapılması gibi pek çok işlemin gerçekleştirilmesinde etkin olarak kullanılabilir.