İhracat Faturası Nedir? Nasıl Düzenlenir?

İhracat Faturası

Şirketlerin yurt dışına yapılan satış işlemlerine istinaden düzenledikleri fatura türüne ihracat faturası adı verilir. İhraç edilen malın cinsi bir ürün ve hizmet olabilir. İhracat faturaları ürün ağırlığı ve bedeline göre Mikro ihracat veya Gümrük beyannameli ihracat olarak türlere ayrılmaktadır. Buna göre;

1-Gümrük Beyannameli İhracat

Yurtdışına yapılan satış karşılığında e-İhracat Faturası olarak kesilir. Normal e-fatura’dan farklı olarak ihracat faturasında yer alması gereken belli başlı bilgiler girilmelidir. Bu bilgilerden bazıları;

  • GTIP NO:  (Ürünün Gümrük Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen eşya grubu kodu). Bu bilgi ihracat faturası kesmek için zorunludur.
  • Teslim Şekli: Ürünlerin teslim şeklinin faturada belirtilmesi zorunludur. EXW – FCA – CPT – CIP – DAT – DAP – FAS – FOB – CFR – CIF gibi bir çok teslim şekli olmakla birlikte mevzuattan detayları incelenerek sizin için doğru bilginin girilmesi gerekmektedir.
  • Diğer Zorunlu Bilgiler:
    • Eşya Miktarı (Birimi ile beraber)
    • Eşyanın bulunduğu kabın cinsi ve nevi
    • Eşyanın bulunduğu kabın adedi
    • Eşyanın Teslim ve Bedelinin ödeme Yeri
    • Eşyanın gönderilme şekli
    • Ödeme yapılacak hesap no (swift, IBAN no)
    • Ödeme şekli/şartları (peşin, vadeli)
    • Ödeme kanalı

Bu bilgilerin faturada belirtilmesi ile ihracat faturasını gönderebilirsiniz. Ek olarak e-İhracat faturası kesilirken alıcı firma unvan ve adres bilgileri de eksiksiz girilmelidir. Alıcın yabancı bir firma olduğu için vergi numarsına 2222222222 yazılır. (Mevzuat gereği ihracat işlemlerinde alıcı vergi no “2222222222” olarak tanımlanır.)

E-ihracat faturasının gönderiminden sonra ise kabul/ret yanıtı için onaya düşecektir.

İhracat Faturası nasıl kabul edilir?

İhracat için kesilen e-Faturalar Gümrük Ticaret Bakanlığı sistemine iletilecek olup, GÇB tescil işlemi ve ihraç edilen malların yurt dışı çıkış işlemleri tamamlandıktan sonra mükellef kendisi GTB Portal üzerinden kabul yanıtını verebilir veya GTB sistemi otomatik olarak kabul yanıtı verir. Bir uyumsuzluk olması halinde ise yine GTB Portal üzerinden ret yanıtı verilerek faturanın tekrar kesilmesi sağlanabilir. Ret yanıtı verilen faturalar iptal edilmiş sayılacaktır.

2-Mikro İhracat

Yapılan ihracat toplamı 15.000 EURO değerinin altında ve 300 KG ağırlık sınırını aşmıyorsa bu ihracat türü Mikro İhracat olarak adlandırılır.

Mikro ihracat işlemleri gümrük beyannameli ihracata göre çok daha kısa sürede tamamlanmaktadır. Ayrıca uluslararası kargo firmaları ile gönderimi yapılabilir.

Mikro ihracat faturası doğrudan alıcı adına E-arşiv Fatura olarak düzenlenmekte olup KDV’siz olarak düzenlenir. İhracat kapsamında olduğu için bu satışlar KDV’den muaftır ve faturada istisna muafiyet kodu belirtilmelidir. Örneğin; 301 Mal ihracı, 302 Hizmet ihracı gibi.

Özellikle e-ticaret ile yurt dışına satış yapan işletmeler, gönderileri sınırların altında olduğu için mikro ihracat kapsamında ihracatlarını yapmaktadır. Böylelikle gümrük beyannamesi olmadan çok daha hızlı şekilde ihracat süreci tamamlanır.

Diğer blog yazılarımızı incelemek için tıklayın.