Özel Tüketim Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Özel Tüketim Vergisi Nedir Ve Nasıl Hesaplanır?

Ülkemizdeki vatandaşların ödedikleri pek çok vergi türleri bulunmaktadır. Bu vergiler ürün özelliklerine göre değişkenlik göstermektedir. Bu vergi türlerinden birisi de Özel Tüketim Vergisidir. Bu anlamda pek çok vatandaş hangi ürünlerden Özel Tüketim Vergisinin alındığını merak etmekte ve bu alanda araştırma yapmaktadır.

Özel Tüketim Vergisi Nedir?

ÖTV açılımı özel tüketim vergisi olarak bilinmektedir. Zaruri olmayan bazı ihtiyaçlar için oransal veya maktu olarak alınan vergi türüne ÖTV adı verilmektedir. Bu vergi türü ülkemizde ilk olarak 2002 yılında alınmaya başlanmıştır. Harcama vergisi türünde olan ÖTV ülkemizin Avrupa Birliğine uyum süreci amacıyla 4760 sayılı kanun değişikliği ile başlatmıştır. Bu vergi bazı sınırlı mallardan alınmakta ve bu nedenle ÖTV ödeyen mükelleflerin sayısı da az olmaktadır. Bu nedenle Özel Tüketim Vergisinin kolayca yönetilen bir vergi türü olduğu bilinmektedir.

Özel tüketim vergisi olan ÖTV çoğu zaman KDV ile karıştırılmaktadır. Pek çok özelliği ile birbirine benzeyen bu iki vergi türünün farklı ÖTV’nin KDV’ye göre tek aşamalı vergi olmasıdır. Böylece ÖTV ilgili mallardan sadece bir kez imalat, ithalat veya ilk iktisap sırasında alınmaktadır. Bu nedenle bu mallar el değiştirildiği zaman tekrar ÖTV ödenmemektedir.

Özel Tüketim Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Özel tüketim vergisi hesaplama işlemi özellikle araç satın alacak kişiler için en çok merak edilen konulardan birisidir. Bu anlamda özel tüketim vergisi hesaplama işlemi motor silindir hacmine göre belirlenmektedir. Bu hesaplama işlemi yapılırken ilk motor hacmine göre ÖTV dilimine bakılmaktadır. Motor silindir hacmine göre ÖTV oranları şu şekildedir:

  • Silindir hacmi 250 cc ve altı motosikletler için ÖTV oranı %0
  • Silindir hacmi1600 cm³’e kadar: ÖTV oranı %45
  • Silindir hacmi1600 cm³’e kadar ve fiyatı 85-130 bin TL arası için ÖTV oranı %50
  • Silindir hacmi1600 cm³’e kadar 130 bin TL ve üzeri ÖTV indirimi %80
  • Silindir hacmi1600-200 cm³ arası ve satış tutarı 170 bin TL ve üzeri için ÖTV oranı 0
  • Silindir hacmi1600-200 cm³ arası ve 170 bin TL ve üstü için ÖTV oranı 0
  • Silindir hacmi 2000 cm³ üzeri için ÖTV oranı %220 olmaktadır.

Bu oranlara göre ÖTV hesaplanırken Aracın vergisiz satış fiyatı hangi oran grubuna giriyor ise ÖTV oranı ile çarpılarak bulunmaktadır. Çıkan sonuç ile aracın vergisiz fiyatı çıkarıldıktan sonra özel tüketim vergisi bulunmaktadır.

ÖTVHangi Ürünlerde Uygulanır?

Ülkemizde bulunan vergi türlerinden birisi de özel tüketim vergisi olmaktadır. Bu vergi türü bazı ürün ve mallardan yalnızca bir kere alınmaktadır. 4740 numaralı kanuna göre ÖTV sadece dört mal üzerinden alınmaktadır. Motorlu taşıtlar ile mücevherler en fazla ÖTV alınan mallar olmaktadır. Ayrıca her malın ÖTV hesabı değeri üzerinden yapılmaktadır. Bu nedenle motorlu taşıtlar için ödenecek ÖTV tutarı aracın özelliklerine göre farklıdır. ÖTV vergisi alınan mal ve ürünler şunlardır:

  • Çevreye karşı zarar veren akaryakıt ve yağ türündeki ürünlerden ÖTV alınmaktadır.
  • Lüks taşıtlardan ÖTV alınmaktadır.
  • Tütün ve alkol ürünlerinden ÖTV alınmaktadır.
  • Kürk veya beyaz eşya gibi lüks tüketim ürünlerinden ÖTV alınmaktadır.

Özel tüketim vergisinin belirli ve diğer vergilerden ayıran bazı özellikleri bulunaktadır. Bu verginin en önemli özelliği devlet hazinesine aktarılması ve devlet hazinesinde önemli gelir kaynaklarından birisi olmasıdır. Ayrıca bu vergi takibi kolay bir vergi türü olup kolay yönetilebilmektedir. ÖTV kanununun 4. maddesinde bu ürün ve hizmetler belirlenmiştir. Bu ürünler mücevherler, kürk, alkol ve sigara, beyaz eşya ve akaryakıt ürünleridir.

Diğer blog yazılarımız için tıklayın.