.

Şahıs Firması Nedir? Nasıl Kurulur?

Şahıs Firması Nedir?

Şahıs firması ortakların sorumluluklarının sınırsız olduğu ve tüzel kişiliğe sahip şirketler olmaktadır. Bu şirketler belirli sayıdaki kişilerin ekonomik çıkarları ile kurdukları ve aldıkları sorumlulukların kişisel olarak kabul edildiği ortaklık şirketleridir. Ayrıca şahıs şirketi tek kişi veya az sayıda kişi tarafından kurulabilir ve ortaklık devredilemez.

Bu şirketlerde ortaklar genellikle gerçek kişiler olmaktadır. Ayrıca bu kişiler şirkete ait borçlardan tüm mal varlığı iler sorumlulardır. Kanuna göre ise şahıs şirketleri üç tip olmaktadır. Bunlar adi şirketler, kolektif şirketler ve komandit şirketlerdir.

Şahıs Firması Nasıl Kurulur?

Günümüzde şirket kurmayı hedefleyen pek çok kişi bulunmaktadır. Bu noktada şahıs şirketleri ve özellikleri sıklıkla araştırılmaktadır. Özellikle şahıs şirketleri açmak isteyen kişiler nasıl açılacağını ve nasıl kapanacağını merak etmektedir. Bu nedenle şahıs şirketi açmak isteyen kişiler şirketin nasıl açılacağını ve hangi evrakların gerektiğini bilmeleri gerekmektedir.

şahıs firması nasıl kurulur

Firmalar türlerine göre çeşitlere ayrılmaktadır. Bunlardan birisi de şahıs firmalarıdır. Şahıs firmalarından açılış işlemleri için bazı işlemler istemektedir. Şahıs şirketi açmak için gerekenler şunlardır:

  •  İlk olarak imza sirküleri, imza tescil beyannamesi, nüfus cüzdanı fotokopisi ve ikametgah bilgileri alınır.
  • Açılış için daha sonra şirket tescili yapılır.
  • Vergi hesap numarasının alınması için başvuru yapılır.
  • Defterler tasdik ettirilir.
  • Yoklama tutanağı düzenlenir.
  • Vergi hesap numarası alınır.
  • Yazar kasa levhası ve vergi levhası alınır.
  • Fatura irsaliye ve gider pusula belgeleri basılır.
  • Sicil gazetesi ilanı yapılır ve ilgili odaya kayıt yaptırılır.
  • Daha sonra açılış için iş yeri açılış ve çalıştırma ruhsatı alınır ve hafta tatili ruhsatı, hafta sonu ve bayramlarda çalışacaklar için yıllık olarak alınır.
  • Ardından SGK işlemleri ve Bağ-Kur işlemleri yapılır.

Şahıs Firması Nasıl Kapatılır?

Şahıs şirketlerinde açılış işlemleri kadar nasıl kapanacağı da merak edilmektedir. Şahıs şirketlerinde kapanış yapılırken çok işlem gerekmemektedir. Mali müşavirler kapanma işlemleri için bir dilekçe hazırlamaktadır. Hazırlanan bu belge ile şirketin kapanış işlemleri gerçekleştirilir.

Şirket sahipleri vergi dairelerine giderek de kapanma işlemlerini gerçekleştirebilmektedir. Fakat ileriki zamanlarda herhangi bir sorun yaşanmaması için mali müşavirden profesyonel destek almak daha doğru olacaktır.

Ayrıca son 1 ay içerisinde bir gider işlenmediyse yada fatura kesilmediyse mali müşavirler şirketin kapanış işlemi için 30 gün geriye yönelik yapabileceği de bilinmektedir.

şahıs firması nasıl kapatılır
Şahıs Firması Kapatılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Şahıs şirketlerinde açılış sürecinde yapılan işlemler kapanma sürecinde yaşanmamaktadır. Bu nedenle şahıs şirketlerini kapatmak daha kısa sürede gerçekleşmektedir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Şahıs şirketi kapanma işlemlerinde dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

– Şirketin kapanıyor olması vergi ödenmeyeceği anlamına gelmemektedir. Kapanış tarihinden sonraki dönemlerde vergilendirilmiyor olunsa bile şirketin aktif devam ettiği vergi dönemleri için beyannamelerin hazırlanması ve ödenmesi gerekmektedir.

 – Şirketin kapatıldığı ay için de Bağ Kur ödemesi ve var ise çalışan için mali müşavirin firmaya beyan ettiği SGKL primlerinin ödenmesi gerekir.

 – Şirket için fatura kesilerek gider olarak gösterilen demirbaşlar için şirket kapanış yaparken kendi adına fatura kesmesi gerekir.

Şahıs Şirketinin Tüzel Kişiliği Var mıdır?

Şahıs şirketi veya şirketlerinin tüzel kişiliği olabilmektedir. Burada ilk olarak hangi tür şahıs şirketi olunacağına bakılması gerekir. Şirket türü komandit ise ortaklardan bir kişi tüzel kişiliğe sahip olmaktadır. Fakat şirket türü adi şirket ise sahibinden bağımsız olamamaktadır. Yani gerçek kişi ile kurulması gerekmektedir.

Diğer yazılarımızdan haberdar olmak için blog sayfamızı takip edebilirsiniz.