Gider gösterilen harcamalar, anonim veya limited şirketlerin, çalışma alanı faaliyetleri doğrultusunda yaptığı harcamaların toplamını gelirden çıkarılmasıdır. Bu şekilde daha az vergi ödenmesi sağlanır. Bir çok gider faturalandırılmış olmasına rağmen gider olarak belirtilemeyebilir.
Bu hususta belirleyici olan, şirketinizin bulunduğu sektör ile alakalı yaptığı harcamalardır. Giderler, her iş alanına göre yasalarla belirlenmiştir. Harcamalarınızın şirketiniz adına gider gösterilebilmesi, sektörünüze bağlı olarak değişmektedir. Buna örnek olarak bir turizm firması adına sınırlı sayıda alkol gider olarak gösterilebilmektedir. Fakat aynı ürün lojistik firması adına gider gösterilememektedir.
Gider Olarak Gösterebileceğiniz Harcamalar Nelerdir?
Gider gösterilen harcamalar genellikle şu şekildedir;
Yemek giderleri: Şirketinizin faaliyetleri ile alakalı yapılan toplantılar, müşteriler ile birlikte düzenlenen iş yemeklerine ait fiş veya faturaları gider olarak gösterebilirsiniz. Ticket, Sodexo, Multinet gibi firmalar ile anlaşılması üzerine aylık olarak tarafınıza kesilen faturalar da gider olarak kabul edilmektedir.
Araç giderleri: Araç sigortası ve kasko ödemeleri, yakıt gideri, otopark, yıkama, bakım, onarım gibi ücretlendirmeler şirketinize gider olarak gösterilebilmektedir.
Personele giderleri: Maaş ödemeleri, personel adına ödenen gelir vergisi ve sigorta primleri gider olarak gösterilir. Şirketten kendi adınıza ödediğiniz maaş da gider olarak gösterilebilir fakat bunun sonucunda maaşınız üzerinden gelir vergisi ödemek durumunda kalıyorsunuz.
Danışmanlık ödemeleri: Danışmanlık ödemeleri, vergi incelemelerinde önem verilen konulardan biridir. Danışmanlık hizmetinin gider olarak gösterilebilmesi için alınan hizmet gerekli mi değil mi hususunda incelemeler yapılabilmektedir. Şirketiniz adına aldığınız avukat, mal, müşavir, ve yönetim danışmalığı gibi hizmetler de faturası bulunduğu takdirde gider olarak kabul edilmektedir.
Ofis giderleri: Eğer home office çalışıyorsanız ofiste kullandığınız kağıt, kalem, kartuş, temizlik ürünleri, gıda gibi ürünler gider olarak gösterilir. Evin elektrik, su, doğalgaz ve internet harcamalarının yarısı gider olarak gösterilebilmektedir. Aidat ve kira harcamaları da giderler kapsamında değerlendirilir.
Giyim harcamaları: Demirbaş olarak verilen baret, kask, iş tulumu, iş önlüğü, çizme gibi eşyalar, tek tip giysiler vb.
Reklam ve promosyon giderleri: Faceook, Adwords vb. dijital platformlarda yayınlanan reklamlar gider olarak gösterilir.
Ulaşım giderleri: Personelin, işe gidip gelirken yaptığı ya da müşteri ziyaretlerinde yaptığı harcamaları kapsamaktadır.
İşletmelerde Gider Olarak Gösteremeyeceğiniz Harcamalar Nelerdir?
İşletmelerde yapılan tüm harcamalar, gider göstermek için uygun değildir. Buna örnek olarak; şahsi yemek masrafı, market alışverişi ve kişisel alışverişler, şahsi olarak yapacağınız seyahatler gider olarak gösterilemez. İş yerinizde kullanıyor olsanız dahi şahsınıza yönelik giydiğiniz kıyafetler gider olarak gösterilememektedir.
Gider Gösterirken Yapılan Hatalar
Gider gösterirken yapılan hatalar, şirketten bağımsız yapılan harcamaların gider gösterilmesidir.
Buna örnekler ise şu şekilde verilebilir:
Yemek harcamaları: Arkadaşlarla yenilen yemekler, aile yemekleri işle alakasız olan tüm gıda harcamaları.
İletişim giderleri: Kişisel görüşmeler, çalışanların kişisel ve özel hatları için yapılan ödemeler.
Seyahat harcamaları: Kişisel tatil harcamaları, aileyle çıkılan seyahatler, eşle çıkılan iş seyahatlerinde yapılan ödemeler.
Giyim harcamaları: Çalışanların kişisel giyim alışverişleri için yapılan ödemeler.
Taşıt harcamaları: Kişisel ve keyfi olarak kullanılan araçların tüm giderleri.
Bütün bu saydığımız harcamalar gider olarak kabul görmeyen harcamalardır. Bu harcamalar, genellikle şirketlerin gider gösterirken sıklıkla yaptığı hatalardır. Bu sebeple neyin gider olarak kabul görüp görmeyeceğini bilmek doğru muhasebe kaydı yapmak adına çok önemlidir.